Miksery laboratoryjne, młynki laboratoryjne – charakterystyka

Miksery, młynki to urządzenia laboratoryjne przeznaczone do mieszania, miksowania, tworzenia emulsji i rozdrabniania prób, a także do rozpuszczania.

Młynki laboratoryjne przeznaczone są wyłącznie do kruchych substancji stałych, zwykle o niewielkiej masie (zależnie od modelu ok 40-70 g), natomiast miksery laboratoryjne mogą być wykorzystywane do próbek ciekłych i zależnie od modelu również czasem do próbek stałych. Miksery i młynki sprawdzą się w każdym laboratorium, gdzie potrzebne jest wstępne rozdrabnianie czy miksowanie prób przed dalszymi analizami.

Miksery laboratoryjne, młynki laboratoryjne – zastosowanie

  • Miksery laboratoryjne – nie tylko dokładnie mieszają substancje stałe i ciekłe, ale również rozdrabniają próbki stałe. W większości mają możliwość zastosowania różnego rodzaju pojemników i noży. Niektóre z nich są również programowalne, dzięki czemu możliwe jest ustawienie różnych prędkości miksowania.
  • Młynki laboratoryjne – przeznaczone są do rozdrabniania głównie kruchych materiałów. Sprawdzą się do rozdrabniania tabletek, pastylek, ziaren i innych tego typu materiałów. Zwykle wyposażone są w przeźroczystą pokrywę, która umożliwia kontrolę nad mielonym materiałem.