Produkty z tej kategorii

Akcesoria mieszające – charakterystyka
Akcesoria mieszające przydatne są w każdym laboratorium, gdzie niezbędne jest przygotowywanie mieszanin, rozpuszczanie proszków, a także rozcieńczanie i mieszanie roztworów. Można zaliczyć do nich bagietki laboratoryjne, łopatki mieszające i pręty mieszające do kuwet. Akcesoria mieszające wykonane są najczęściej ze szkła, tworzywa sztucznego lub drewna.


Akcesoria mieszające – podział i zastosowanie

Bagietki laboratoryjne – pręciki szklane lub drewniane stosowane do mieszania płynów lub proszków w naczyniach laboratoryjnych, a także do czyszczenia szkła laboratoryjnego czy wygodnego zlewania cieczy. Bagietki wykonane ze szkła (najczęściej jest to szkło sodowo-wapniowe) stosowane są zwykle jednorazowo. Bagietki drewniane wykorzystywane są do mieszania mediów silnie zanieczyszczonych, lepkich lub kleistych, gdzie czyszczenie jest nieopłacalne lub zbyt trudne.
Łopatki mieszające – najczęściej wykonane są ze szkła, teflonu, PP lub PE, posiadają jedną końcówkę spłaszczoną (w formie łopatki), co ułatwia precyzyjne mieszanie próbek, również tych o większej gęstości.
Pręty mieszające do kuwet – ze specjalnym zakończeniem, ułatwiającym delikatne i skuteczne jednocześnie mieszanie cieczy w kuwetach spektrofotometrycznych.

W ofercie posiadamy ponadto wygodne wkłady do zlewek Magneto-Stabil wspomagające mieszanie cieczy w zlewkach przy użyciu mieszadeł magnetycznych.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail