Produkty z tej kategorii

Biurety – charakterystyka

Biurety są urządzeniami stosowanymi podczas miareczkowania (titracji) lub przygotowywania roztworów mianowanych. Cechuje je duża precyzja i dokładność. Najczęściej stosowane w laboratoriach chemicznych lub biochemicznych.

Biurety – podział i zastosowanie

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje:

  • biurety manualne (ręczne) – najczęściej występują w w wersji szklanej, ale część producentów oferuje również odpowiedniki wykonane z tworzywa sztucznego. Posiadają odwróconą skalę. Na szczycie znajduje się pozycja „0”, zaś na samym dole najwyższa wartość. Biureta przed użyciem jest napełniana roztworem do pozycji „0”, który następnie wypuszcza się po kropli w trakcie miareczkowania. Dzięki zastosowaniu takiej skali w każdej chwili można szybko i w prosty sposób sprawdzić, jaką objętość roztworu się już wkropliło;
  • biurety cyfrowe (elektroniczne) – zazwyczaj nakręcane na butelkę, oferują wysoki stopień dokładności i powtarzalności. Wyposażone w cyfrowy wyświetlacz informujący o aktualnym zużyciu titranta (odczynnika miareczkującego). W porównaniu do biuret manualnych nie występuje ryzyko błędnego odczytu poziomu roztworu (menisku) przez operatora. Jednym z najczęściej spotykanych modeli jest biureta Titrette firmy Brand.

W przypadku biuret manualnych można wskazać trzy najczęściej spotykane modele:

  • biureta prosta – nie posiada butelki, zazwyczaj jest montowana bezpośrednio do statywów laboratoryjnych;
  • biureta Pelleta – oferowana, jako osobne elementy (butelkę i gruszkę należy zamawiać osobno), szklane butle nadają się lepiej do agresywnych roztworów;
  • biureta Schillinga – oferowana, jako kompletny zestaw, posiadający plastikową butelkę, dzięki czemu nadaje się także do zastosowań terenowych.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail