Produkty z tej kategorii

Kolby Erlenmeyera (stożkowe) plastikowe – charakterystyka

Plastikowe kolby stożkowe (plastikowe kolby Erlenmeyera) to płaskodenne naczynia laboratoryjne wyposażone w podziałkę określającą orientacyjną pojemność roztworu w naczyniu. Podziałka nie jest dokładna i nie służy do precyzyjnego odmierzania cieczy – jej charakter jest poglądowy.

Kolby Erlenmeyera plastikowe mogą posiadać różnego typu zamknięcia – zależnie od zastosowania (mogą to być standardowe korki lub np. zakrętki z filtrem). Stożkowy kształt i cylindryczna szyjka, jakie posiadają kolby Erlenmeyera ułatwiają mieszanie zawartości naczynia przy zdecydowanie mniejszym ryzyku rozpryskiwania i rozlewania cieczy. Przydatne będzie to zwłaszcza podczas miareczkowania, gdzie niezbędne jest intensywne mieszanie miareczkowanego roztworu. Niektóre plastikowe kolby stożkowe posiadają dno z przegrodami, które idealnie sprawdzi się do pracy z podłożami i hodowlami komórkowymi.

Kolby Erlenmeyera (stożkowe) plastikowe – podział i zastosowanie

Kolby stożkowe plastikowe są uniwersalnym naczyniem laboratoryjnym o szerokim zastosowaniu. Mogą być wykorzystane do przechowywania roztworów (wraz z korkiem), miareczkowania, a także do mikrobiologii, przygotowywania pożywek oraz hodowli wytrząsanych i zawiesinowych. Kolby stożkowe plastikowe, które stosuje się w mikrobiologii bardzo często posiadają wentylowane zakrętki, co umożliwia wymianę gazową podczas inkubacji.

Do najbardziej popularnych materiałów, z których wykonywane są plastikowe kolby stożkowe należą:

  • PPCO (odporne chemicznie i mechanicznie),
  • PC (najlepsza przejrzystość),
  • PMP (dobra odporność chemiczna i klarowność),
  • PP (dobra odporność termiczna i chemiczna) i
  • FEP (bardzo dobra odporność chemiczna i termiczna, a także niska zawartość substancji ekstrahowalnych),
  • PETG (krystaliczne i wytrzymałe mechanicznie).


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail