Rozdzielacze szklane

Rozdzielacze szklane – charakterystyka

Rozdzielacze szklane to rodzaj szkła laboratoryjnego w kształcie gruszki lub cylindra, niekiedy w kształcie kuli. Wyposażone w korek ze szlifem na górnym końcu oraz zaworem na dolnym końcu.

Działanie rozdzielaczy polega na wykorzystywaniu różnic między właściwościami faz, z których złożona jest mieszanina. Górny korek wyposażony jest w nacięcia umożliwiające odpowietrzenie rozdzielacza bez całkowitego odkręcania korka.

Rozdzielacze szklane – podział i zastosowanie

W naczyniach tego typu przeprowadza się rozdział mieszanin substancji ciekłych, ekstrakcje lub płukanie. Niekiedy rozdzielacze mogą być używane jako proste wkraplacze, w tym celu należy pamiętać o pozostawieniu górnego otworu otwartego. Umożliwia to wyrównywanie tworzącego się nadciśnienia. Często wyposażone są w podziałkę, umożliwiającą ocenę objętości. Rozdzielacze występują w kilku odmianach ze względu na kształt, rodzaj zastosowanego zaworu i materiału, z którego wykonane są zawory.

Wyróżniamy rozdzielacze szklane:

  • gruszkowe
  • Squibba
  • cylindryczne

Naczynia te mogą być wyposażone w zawór prosty lub igłowy. Krany w rozdzielaczach szklanych mogą być wykonane ze szkła lub teflonu.

Aby rozdzielić mieszaninę dwóch lub więcej cieczy za pomocą rozdzielacza szklanego należy wlać ją do rozdzielacza, zakręcić, mocno wstrząsnąć i odpowietrzyć rozdzielacz, aby wyrównać ciśnienie.  Następnie pozostawić naczynie do momentu rozwarstwienia się faz. W kolejnym etapie przez dolny kranik zlewa się poszczególne frakcje mieszaniny.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail