Zlewki szklane

Zlewki szklane – charakterystyka

Zlewki szklane to naczynia laboratoryjne o cylindrycznym kształcie, wykonane ze szkła odpornego na działanie wysokich temperatur. Mogą być także produkowane z porcelany.

Dno zlewek jest płaskie a jego krawędzie mają delikatnie zaokrąglony kształt. Wyposażone w wylew umożliwiający przelewanie. Często mają naniesioną podziałkę, która pozwala na orientacyjne określenie objętości. Mogą być wyposażone w ucho ułatwiające przenoszenie i dozowanie cieczy.

Zlewki produkowane są w wielu pojemnościach od kilku mililitrów do kilku litrów. Stanowią podstawowy sprzęt laboratoryjny  i znajdują zastosowanie w laboratoriach biologicznych, chemicznych, medycznych, fizycznych, przemysłowych i pomiarowych.

Zlewki szklane – podział i zastosowanie

Ze względu na stosunek wysokości do średnicy dna wyróżniamy:

  • zlewki niskie
  • zlewki wysokie
  • zlewki phillipsa (zwężane ku górze)

Zlewki służą jako narzędzia pomocnicze w trakcie przeprowadzania doświadczeń. Są wykorzystywane do przygotowywania roztworów, krótkotrwałego ich przechowywania, orientacyjnego odmierzania substancji, zbierania zużytych resztek roztworów oraz przeprowadzania w nich niektórych reakcji i testów.

Nie nadają się do długotrwałego przechowywania roztworów ze względu na brak możliwości ich szczelnego zamknięcia.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail