Produkty z tej kategorii
-
Bagietki szklane Hecht Assistent 28,50 zł – 46,76 zł
Bagietki szklane wykonane ze szkła sodowo-wapniowego. Obie końcówki stopione. 10 sztuk w opakowaniu.
-
Bagietka szklana z łopatką Technosklo 1,62 zł
Bagietka zakończona z jednej strony małą łopatką. Wykonana ze szkła borokrzemowego Simax, odpornego na działanie gorącej wody, kwasów, roztworów zasadowych.
-
Szklane szufelki wagowe - zaokrąglone 80,62 zł – 84,82 zł
Szufelki wagowe zaokrąglone, po drugiej stronie w formie lejka. Materiał: szkło borokrzemowe. Szufelka opróżniana jest bez strat substancji ważonej.
-
Szklane szufelki wagowe - szpiczaste 75,06 zł – 94,90 zł
Szufelki wagowe szpiczaste, po drugiej stronie w formie lejka. Materiał: szkło borokrzemowe. Szufelka opróżniana jest bez strat substancji ważonej.
-
Szklane szufelki wagowe - podłużne 80,22 zł – 94,90 zł
Szufelki wagowe wykonane ze szkła borokrzemowego z płaskim, wyszlifowanym spodem.
-
Szpatułko-łyżeczka porcelanowa Haldenwanger 87,58 zł – 260,43 zł
Szpatułko-łyżeczka wykonana z porcelany. Zgodna z normą DIN 40680. Trwałość do temperatury 1000°C. Możliwość stosowania przy pracy z różnego rodzaju substancjami ze względu na dużą odporność chemiczną. Autoklawowalna.
Bagietki, głaszczki, łyżeczki – charakterystyka
Bagietki, głaszczki, łyżeczki to elementy podstawowego wyposażenia każdego laboratorium.
Bagietki i łyżeczki wykonane ze szkła borokrzemowego posiadają wysoką odporność chemiczną, a także odporność na zmiany temperatury.
Głaszczki są wytwarzane ze szkła, metalu (np. stal nierdzewna) lub plastiku (głaszczki jednorazowe). Głaszczki ze szkła lub metalu, które są autoklawowalne można używać wielokrotnie, jednak wymagają one sterylizacji w płomieniu palnika. Głaszczki jednorazowe są przeznaczone do bezpośredniego użycia, bez konieczności opalania palnikiem.
Łyżeczki wykonane z porcelany także cechuje duża odporność chemiczna na różnego rodzaju substancje, jak i odporność na temperatury do 1000°C.
Bagietki, głaszczki, łyżeczki – podział i zastosowanie
Bagietki i łyżeczki używa się do mieszania lub opróżniania zawartości z pojemników szklanych. Łyżeczki są odpowiednie do precyzyjnego poboru i dozowania prób. Używane są także do naważania substancji.
Głaszczki to sprzęt laboratoryjny, który jest stosowany przy posiewach mikrobiologicznych (metodą powierzchniową), celem równomiernego rozprowadzenia inokulum po podłożu hodowlanym, znajdującego się w szalce Petriego.
Wyróżnia się trzy rodzaje kształtów głaszczek: trójkątne oraz L- i T-kształtne.