Kolumny, chłodnice, ekstraktory, destylarki – charakterystyka

Kolumny, chłodnice, ekstraktory i destylarki to kategoria szkła laboratoryjnego przeznaczonego do oczyszczania, filtrowania, skraplania lub rozdzielania mieszanin. Działanie tego typu aparatury jest oparte na wykorzystaniu różnic temperatur skraplania składników mieszaniny, w celu ich rozdzielenia.

Elementy szklane kolumn, chłodnic, ekstraktorów i destylarek można łączyć ze sobą dzięki zastosowaniu szlifów. Szkło, z którego wykonane są elementy aparatury jest odporne na wysoką temperaturę i działanie roztworów kwasów i zasad.

Kolumny, chłodnice, ekstraktory, destylarki – podział i zastosowanie

  • Aparatura do destylacji – to podstawowy zestaw szkła laboratoryjnego pozwalający na destylowanie płynów np. mieszanek alkoholowych, wody i octu. W skład zestawu wchodzą: chłodnica, termometr, pierścień łączący do szlifów, kolba Erlenmeyera, wąż odpływowy i wąż chłodzący.
  • Chłodnice szklane – jest to rodzaj laboratoryjnej aparatury szklanej, którego zadaniem jest ochłodzenie oparów ogrzewanej mieszaniny, doprowadzające do ich skroplenia. Występuje kilka rodzajów chłodnic szklanych, np. chłodnice Dimrotha, chłodnice spiralne, kulkowe oraz chłodnice Liebiga.
  • Ekstraktory szklane – są to przyrządy laboratoryjne służące do przeprowadzania ekstrakcji trudno rozpuszczalnych substancji chemicznych w skali laboratoryjnej.