Produkty z tej kategorii

Ampułki szklane – charakterystyka

Ampułki szklane to naczynka zamykane hermetycznie, w których można przechowywać próbki, zazwyczaj ciała stałe lub ciecze.  Ampułki są wytwarzane ze szkła, zarówno przeźroczystego jak i oranżowego, choć istnieją także w wersji plastikowej. Ich pojemność mieści się najczęściej w zakresie od 1 do 20 ml.

Ampułki szklane – podział i zastosowanie

Ampułki są najczęściej stosowane do przechowywania farmaceutyków i chemikaliów, które powinny być chronione przed powietrzem i zanieczyszczeniami.

Są one zazwyczaj droższe niż butelki i inne szklane naczynia, jednak warto ponieść dodatkowe koszty, ze względu na ich całkowicie szklaną wewnętrzną powierzchnię jak i to, że w wielu przypadkach wykazują większą odporność na gazy i ciecze.

Ampułka szklana jest zamykana poprzez stopienie nacięcia między szyjką a dolną częścią. Napełnianie i zamykanie ampułek może odbywać się za pomocą zautomatyzowanych maszyn na skalę przemysłową lub ręcznie w małych zakładach przemysłowych i laboratoryjnych. Puste ampułki można zaplombować np. mikropalnikiem.

Ampułki często posiadają kolorowe pierścienie wokół ich szyjki. Kolorowe kodowanie ampułek odbywa się na etapie procesu produkcyjnego. Maszyna oznacza naczynia tuż po ich zaplombowaniu. Pierścienie są wykonane z substancji, które można odczytać za pomocą innych urządzeń. Kolory pierścieni identyfikują substancję, która znajduje się wewnątrz ampułki, dzięki czemu nie trzeba później weryfikować jej zawartości. Odczytywane maszynowo kolorowe kody pozwalają na dokładne obchodzenie się z substancją w kontekście przechowywania, etykietowania i pakowania wtórnego.

Kropka nad szyjką wskazuje miejsce małego nacięcia w szkle, które pomaga w przełamaniu i otwarciu ampułki.

Należy być ostrożnym przy ręcznym otwieraniu fiolek, tak aby fragmenty szkła nie dostały się do próbki. Ampułki najlepiej otwierać za pomocą bezpiecznych otwieraczy.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail