Termometry, higrometry – charakterystyka

Termometry, higrometry należą do urządzeń niezbędnych w każdym laboratorium. Wykorzystywane są do pomiaru odpowiednio temperatury i wilgotności w miejscu pracy lub miejscach dodatkowo wyznaczonych.

W ofercie posiadamy zarówno proste termometry cieczowe (termometry bagietkowe) i termometry tarczowe, jak i bardziej precyzyjne termometry elektroniczne i higrometry elektroniczne. Bardziej zaawansowane czujniki pokazują jednocześnie temperaturę i wilgotność w kilku miejscach jednocześnie.

Najważniejsze parametry modeli elektronicznych:

– Zakres temperatur/wilgotnościokreśla przedział między wartością minimalną a maksymalną wskazania czujnika.
– Rozdzielczość – najmniejszy przyrost wartości, który pokazywany jest na wyświetlaczu miernika.
– Dokładność – pokazuje stopień niepewności mierzonej wartości.
– Czas reakcji – prędkość, z jaką urządzenie reaguje na zmiany wartości mierzonej.

Termometry, higrometry – podział i zastosowanie

  • Termometry cieczowe (termometry bagietkowe) – posiadają wypełnienie bezrtęciowe i sprawdzą się np. do precyzyjnego monitorowania temperatury reakcji.
  • Termometry tarczowe – do lokalnego pomiaru temperatury (np. termometr glebowy, tarczowy termometr lodówkowy).
  • Termometry elektroniczne – charakteryzuje je dokładność i szybkość pomiaru. Często wyposażone są w dodatkowe czujniki zewnętrzne lub sondy umożliwiające bardziej szczegółowe badania. Zależnie od wybranego typu czujnika mogą służyć do pomiaru temperatury otoczenia, powierzchni, temperatury cieczy i gazów, a także do pomiaru temperatury materiałów miękkich.
  • Higrometry elektroniczne – wykorzystywane są do pomiaru wilgotności pomieszczeń lub materiałów.