Stomachery – charakterystyka

Stomachery to homogenizatory laboratoryjne, które wykorzystywane są m.in. do rozdrabniania produktów o charakterze stałym. Próbki są homogenizowane w specjalnych, sterylnych woreczkach. Eliminuje to kontakt próbka – stomacher, dzięki czemu nie ma ryzyka zanieczyszczenia rozdrabnianej próby czy jej przypadkowego wylania.

Podczas homogenizacji zawartość woreczków jest rozcierana w stomacherze za pomocą specjalnych łopatek rozdrabniających. Do najbardziej popularnych stomacherów na rynku należą homogenizatory laboratoryjne BagMixer firmy Interscience,  dostępne w naszej ofercie.

Akcesoria do stomacherów – podział i zastosowanie

Woreczki do stomacherów

Wszystkie woreczki do stomacherów BagMixer firmy Interscience są sterylne i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Woreczki dostępne są w kilku wersjach, które różnią się zastosowaniem:

  • BagLightbez filtra, przeznaczone do homogenizacji, zamrażania i przechowywania próbek, które nie wymagają filtracji.
  • BagFilterz filtrem bocznym do homogenizacji i jednoczesnej filtracji. Idealne do próbek włóknistych. Filtr boczny ułatwia pobieranie odfiltrowanej próbki za pomocą pipety (np. BagPipet).
  • BagPagez pełnym filtrem membranowym, do homogenizowania i jednoczesnego filtrowania produktów stałych, lepkich lub zawiesistych, a także próbek wyjątkowo trudnych do homogenizacji.
  • RollBag – ze specjalnie zaprojektowanym zamknięciem, nadają się do próbek biologicznych i chemicznych, mogą być mrożone.

Stojaki, klipsy do worków

W ofercie posiadamy praktyczne akcesoria, które ułatwiają pracę ze stomacherami i woreczkami do stomacherów. Należą do nich statywy BagOpen, które są idealne do przytrzymywania woreczka podczas pobierania lub wprowadzania próbki, Stojaki na torebki BagRack, umożliwiające przechowywanie i transport zamkniętych woreczków,  zamknięcia BagClip, ułatwiające zamykanie woreczków do stomacherów, a także ich przechowywanie na stojaku BagRack.