Kolby, cylindry, zlewki – charakterystyka

Kolby, cylindry, zlewki to naczynia laboratoryjne, które wykorzystuje się do odmierzania potrzebnej objętości cieczy, a także często do mieszania roztworów, przygotowywania ich rozcieńczeń i sporządzania roztworów mianowanych. Stosowane są ponadto także do przeprowadzania prostych testów i reakcji chemicznych, a także do krótkiego przechowywania roztworów.

Kolby, cylindry, zlewki – podział i zastosowanie

W ofercie posiadamy kolby miarowe, cylindry miarowe i zlewki laboratoryjne zarówno szklane, jak i plastikowe.

Kolby miarowe – przeznaczone do przygotowywania roztworów mianowanych, a także do sporządzania rozcieńczeń istniejących roztworów. Mają kształt gruszki z płaskim dnem i wydłużoną szyjką. Na szyjce znajduje się nadrukowana kreska, która określa poziom cieczy, jaka powinna zostać wlana do naczynia, aby osiągnąć objętość wyskalowaną kolby.

Cylindry miarowe – przeznaczone od odmierzania potrzebnej objętości cieczy. Posiadają precyzyjnie naniesioną podziałkę, dzięki której można dokładnie oznaczyć objętość cieczy znajdującej się w naczyniu. Dostępne są cylindry miarowe wysokie i niskie.

Zlewki laboratoryjne – wykorzystywane są do wielu różnych zastosowań laboratoryjnych. Sprawdzą się np. do przygotowywania, mieszania i rozcieńczania roztworów, prostych reakcji oraz testów. Posiadają nadrukowaną skalę, jednak służy ona jedynie do orientacyjnego określenia objętości cieczy.