Refraktometry – charakterystyka

Refraktometry to przyrządy do badania współczynników załamania światła różnych ośrodków, głównie cieczy. Używane w zależności od konstrukcji i dokładności do różnych potrzeb. Często w sytuacjach, które nie wymagają bardzo wysokiej precyzji pomiarów stosuje się zminiaturyzowane refraktometry ręczne, łatwe w obsłudze i bardzo poręczne.

Mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, rolniczym, hodowlanym. Pomiary, które wchodzą w zakres refraktometrii obejmują: analizy jakościowe, ilościowe oraz badania fizykochemiczne.

 

Refraktometry – podział i zastosowanie

  • Refraktometry Abbego – precyzyjne urządzenia do szybkiego oznaczania współczynnika refrakcji, wykorzystują całkowite wewnętrzne odbicie, charakteryzują się wysoką dokładnością i prostą obsługą, niezbędne narzędzie w przemyśle naftowym (także do badań smarów, olejów czy farb), farmaceutycznym, kosmetycznym itp.

 

  • Refraktometry ręczne – wykorzystywane m.in. do określania % zawartości alkoholu w roztworach wodnych lub cukru w sokach owocowych w przemyśle winiarskim, w badaniach chemicznych i klinicznych, do określania ciężaru właściwego moczu, białek w surowicy.

 

  • Refraktometry cyfrowe – mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, służą do pomiaru zawartości sacharozy w owocach, miodzie, łatwe w użytkowaniu, bardzo poręczne.


twitter content here
Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail