20 LAT doświadczenia w branży laboratoryjnej. 30.000 PRODUKTÓW w stałej ofercie.

Refraktometry – charakterystyka

Refraktometry to przyrządy do badania współczynników załamania światła różnych ośrodków, głównie cieczy. Używane w zależności od konstrukcji i dokładności do różnych potrzeb. Często w sytuacjach, które nie wymagają bardzo wysokiej precyzji pomiarów stosuje się zminiaturyzowane refraktometry ręczne, łatwe w obsłudze i bardzo poręczne.

Mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, rolniczym, hodowlanym. Pomiary, które wchodzą w zakres refraktometrii obejmują: analizy jakościowe, ilościowe oraz badania fizykochemiczne.

 

Refraktometry – podział i zastosowanie

  • Refraktometry Abbego – precyzyjne urządzenia do szybkiego oznaczania współczynnika refrakcji, wykorzystują całkowite wewnętrzne odbicie, charakteryzują się wysoką dokładnością i prostą obsługą, niezbędne narzędzie w przemyśle naftowym (także do badań smarów, olejów czy farb), farmaceutycznym, kosmetycznym itp.

 

  • Refraktometry ręczne – wykorzystywane m.in. do określania % zawartości alkoholu w roztworach wodnych lub cukru w sokach owocowych w przemyśle winiarskim, w badaniach chemicznych i klinicznych, do określania ciężaru właściwego moczu, białek w surowicy.

 

  • Refraktometry cyfrowe – mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, służą do pomiaru zawartości sacharozy w owocach, miodzie, łatwe w użytkowaniu, bardzo poręczne.

  • Przeznaczony do pomiaru zawartości soli w roztworach o niskiej koncentracji wg skali tysięcznej (‰). Łatwy w obsłudze, odpowiedni do szybkiego oznaczenia gęstości soli i ciężaru właściwego wody morskiej. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do niskich koncentracji soli, 0-100‰ - 7-0111 - refraktometr - 0-100%e2%80%b0-1000-1070-sg - 1%e2%80%b0-0001-sg 7-0111Refraktometr0-100‰; 1,000-1,070 sg1‰; 0,001 sg 832,00 
    -
    +
  • Umożliwia precyzyjne oznaczenie stopnia Brix dzięki szerokiemu zakresowi pomiarowemu. Stosowany do pomiarów w sokach owocowych, olejach, smarach płynnych, jak również wszystkich innych produktach o niskiej koncentracji. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do produktów o niskiej koncentracji, 0-10% Brix - 7-0102 - refraktometr - 0-10-brix - 01 7-0102Refraktometr0-10% Brix0,1% 512,00 
    -
    +
  • Służy do precyzyjnych pomiarów stopnia Brix w produktach o niskiej koncentracji, tj. sokach owocowych, napojach, moszczu winnym, w pomidorach, jak również smarach płynnych, olejach, itp. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do soków owocowych, olejów, 0-18% Brix - 7-0103 - refraktometr - 0-18-brix - 01 7-0103Refraktometr0-18% Brix0,1% 512,00 
    -
    +
  • Refraktometr przeznaczony do oznaczania zawartości wody w miodzie i odpowiedniego stopnia Baumé. Pozwala na błyskawiczną i dokładną ocenę jakości miodu. Ręczna kompensacja temperatury od 20°C do 40°C. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do miodu 12-27% - 7-0100 - refraktometr - 12-27-woda-38-43be - 02-1be 7-0100Refraktometr12-27% woda; 38°-43°Bé0,2%; 1°Bé 1152,00 
    -
    +
  • Przyrząd wyposażony jest w skalę do pomiaru zawartości chlorku sodu. Refraktometr określa zawartości chlorku sodu w wodzie morskiej jak również w roztworach w zakresie od 0-28% tzn. 28 g soli na 100 g roztworu. Urządzenie można wykorzystać do kontroli solanek i zalew (przemysł konserwowy). [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do pomiaru koncentracji soli, 0-28% Brix Salinity - 7-0110 - refraktometr - 0-28-brix-salinity - 02 7-0110Refraktometr0-28% Brix Salinity0,2% 832,00 
    -
    +
  • Przeznaczony do pomiaru zawartości cukru w produktach o średniej koncentracji. Wykorzystywany w kontrolach jakościowych owoców, marmolady, warzyw, pomidorów, cukru buraczanego oraz produktów w puszkach. Doskonale sprawdza się w różnych warunkach, zarówno w terenie, jak i w pomieszczeniu. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny, 0-32% Brix - 7-0104 - refraktometr - 0-32-brix - 02-2 7-0104Refraktometr0-32% Brix0,2 % 453,70 
    -
    +
  • Refraktometr ręczny odpowiedni do pomiaru próbek o średnich koncentracjach. Służy do pomiarów procentowego stopnia Brix w owocach, marmoladzie, warzywach, pomidorach, cukrze buraczanym, produktach w puszkach, itp. Automatyczna kompensacja temperatury. Doskonale sprawdza się w różnych warunkach, zarówno w terenie, jak i w pomieszczeniu. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do pomiaru zawartości cukru, 0-32% Brix/ATC - 7-0105 - refraktometr - 0-32-brixatc-10c-30c - 02-2 7-0105Refraktometr0-32 Brix/ATC (10°C-30°C)0,2 % 480,00 
    -
    +
  • Refraktometr o szerokim spektrum zastosowania. Przeznaczony do szybkiego oznaczania stężenia rozpuszczonych substancji w płynach. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Cena nettoIlość
    Precyzyjny refraktometr ręczny 0-32% Brix - 3-3520 - refraktometr-reczny-0-32-brix 3-3520Refraktometr ręczny 0-32% Brix 1432,98 
    -
    +
  • Przeznaczony dla przemysłu winiarskiego. Wyposażony w trzy skale pomiaru (Brix, Babo i Oechsle). Umożliwia szybki odczyt zawartości cukru w winogronach i w moszczu. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny z 3 skalami Brix, Babo i Oechsle - 7-0117 - refraktometr - 0-32-brixatc-0-26-babo-0-140oechsle - 02-brix-02-babo-1oechsle 7-0117Refraktometr0-32% Brix/ATC; 0-26% Babo; 0-140°Oechsle0,2% Brix; 0,2% Babo; 1°Oechsle 512,00 
    -
    +
  • Refraktometr ręczny idealny do skoncentrowanych soków owocowych i produktów w puszkach. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do skoncentrowanych soków owocowych, 28-62% Brix - 7-0106 - refraktometr - 28-62-brix - 02-2 7-0106Refraktometr28-62% Brix0,2 % 832,00 
    -
    +
  • Standardowy refraktometr do mierzenia zawartości cukru w skoncentrowanych sokach owocowych, mleku skondensowanym, płynnym cukrze i marmoladach oraz w bardzo gęstych produktach, takich jak konfitury, syropy, koncentraty, glukoza, melasa. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do płynnego cukru, marmolad, itp., 45-82% Brix - 7-0107 - refraktometr - 45-82-brix - 05 7-0107Refraktometr45-82% Brix0,5 % 864,00 
    -
    +
  • Przeznaczony do pomiaru ogólnych wartości w miodzie, tj. wysokiej zawartości cukru, wody i odpowiedniego stopnia Baumé. Zawartość wody w miodzie określa się na podstawie pomiaru współczynnika refrakcji. Umożliwia określenie czasu zbioru, trwałości i jakości miodu. Użyteczny do opracowywania mieszanek wiosennych miodu. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do miodu, 58-90% Brix - 7-0108 - refraktometr - 58-90-brix - 1-brix 7-0108Refraktometr58-90% Brix1 % Brix 544,00 
    -
    +
  • Refraktometr o szerokim spektrum zastosowania. Wyposażony w 3 zakresy pomiaru od 0 do 90%. Wbudowany termometr pozwala na ręczną kompensację temperatury. Urządzenie posiada regulowany okular i precyzyjny wskaźnik o wysokim kontraście. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Cena nettoIlość
    Precyzyjny refraktometr ręczny 0-90% mas - 3-3523 - precyzyjny-refraktometr-reczny-0-90-mas 3-3523Precyzyjny refraktometr ręczny 0-90% mas 3617,22 
    -
    +
  • Możliwość precyzyjnego oznaczenia zawartości cukru w każdym roztworze, zarówno rozcieńczonym jak i skoncentrowanym. Działa w oparciu o system przenoszenia światła celem podwyższenia kontrastu na linii ograniczającej w polu widzenia. Pryzmat Amici w środku został opracowany do usuwania ciepła, aby można było osiągnąć klarowną linię graniczną w polu widzenia. Dzięki specjalnemu termometrowi można wygodnie przeliczać wartości w oparciu o tabele przeliczeniowe. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny z 3 skalami, zakres Brix 0-90% - 7-0109 - refraktometr - 0-42-42-71-i-71-90-brix - 02-2 7-0109Refraktometr0-42%, 42-71% i 71-90% Brix0,2 % 2240,00 
    -
    +
  • Uniwersalny refraktometr o szerokim zakresie pomiarowym, do precyzyjnego oznaczania zawartości cukru w każdym wybranym produkcie. Pomiar odbywa się w skali Brix od 0 do 80%. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Uniwersalny refraktometr ręczny, 10-80% Brix - 7-0101 - refraktometr - 0-80-brix - 1-2 7-0101Refraktometr0-80% Brix1 % 928,00 
    -
    +
  • Przeznaczony do pomiaru temperatury zamarzania glikolu etylenowego i glikolu propylenowego. Szczególnie nadaje się do sprawdzania stopnia naładowania akumulatorów ołowiowych i do kontroli płynów chłodniczych. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do pomiaru temperatury zamarzania glikolu etylenowego i glikolu propylenowego - 7-0114 - refraktometr - 0c-50c-115-130-sg - 5c-001-sg-2 7-0114Refraktometr0°C-50°C; 1,15-1,30 sg5°C; 0,01 sg 864,00 
    -
    +
  • Wysoko precyzyjny refraktometr stosowany w badaniach chemicznych i klinicznych do szybkiego oznaczania białek w surowicy krwi i ciężaru właściwego moczu. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do szybkiego oznaczania białek w surowicy krwi i ciężaru właściwego moczu - 7-0112 - refraktometr - 0-12-gdl-1000-1040-sg-2 - 02-gdl-0002-sg 7-0112Refraktometr0-12 g/dl; 1,000-1,040 sg0,2 g/dl; 0,002 sg 800,00 
    -
    +
  • Refraktometr stosowany w laboratoriach klinicznych i chemicznych. Służy do określania ciężaru właściwego moczu oraz białek w surowicy krwi na podstawie współczynnika załamania światła (Nd). [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do określania ciężaru właściwego moczu oraz białek w surowicy krwi na podstawie współczynnika załamania światła (Nd) - 7-0113 - refraktometr - 0-12-gdl-100-1050-sg-13330-13600-nd - 02-gdl-002-sg-0000-nd 7-0113Refraktometr0-12 g/dl; 1,00-1,050 sg; 1,3330 - 1,3600 nD0,2 g/dl; 002 sg; 0,000 nD 896,00 
    -
    +
  • Przeznaczony do oznaczenia % zawartości alkoholu w roztworze wodnym i zawartości cukru w soku winogronowym. Wynik testu jest od razu widoczny na skali. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do oznaczenia % zawartości alkoholu w roztworze wodnym i zawartości cukru w soku winogronowym - 7-0116 - refraktometr - 0-80 - 1 7-0116Refraktometr0-80%1% 896,00 
    -
    +
  • Przeznaczony do oznaczania % zawartości alkoholu w roztworach wodnych oraz cukru w sokach winogronowych. Wynik testu widoczny jest na skali zaraz po wykonaniu pomiaru. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Skala Dokładność Cena nettoIlość
    Refraktometr ręczny do oznaczania % zawartości alkoholu w roztworach wodnych oraz cukru w sokach winogronowych - 7-0115 - refraktometr - 0-25 - 02 7-0115Refraktometr0-25%0,2% 896,00 
    -
    +
  • Refraktometr idealny do analizowania zawartości sacharozy w próbkach owoców, napojów, mleka sojowego, dżemów, marmolad, miodów, zup, galaretek itp. Dwuliniowy wyświetlacz LCD wyświetla jednocześnie wyniki pomiaru oraz temperaturę próbki. Z automatyczną kompensacją temperatury. Łatwy w użytkowaniu - wystarczy kilka kropel badanej próbki umieścić w studzience urządzenia i nacisnąć przycisk "READ". Szybkie uzyskiwanie wyniku - czas oczekiwania to maks. 1,5 sekundy. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Cena nettoIlość
    Cyfrowy refraktometr HI 96801 - do sacharozy - Hanna Instruments - n-0207 - cyfrowy-refraktometr-hi-96801-do-sacharozy-hanna-instruments N-0207Cyfrowy refraktometr HI 96801 - do sacharozy - Hanna Instruments 800,16 
    -
    +
    Cyfrowy refraktometr HI 96801 - do sacharozy - Hanna Instruments - n-0208 - walizka-transportowa-hf-96800-do-refraktometrow-hanna-w-zestawie-5-pipet-pasteura-4-scierki-i-butelka-2-litrowa-z-woda-demineralizowana N-0208Walizka transportowa HF 96800 do refraktometrów Hanna - w zestawie 5 pipet Pasteura, 4 ścierki i butelka 2-litrowa z wodą demineralizowaną 330,24 
    -
    +
    Cyfrowy refraktometr HI 96801 - do sacharozy - Hanna Instruments - n-0290 - walizka-transportowa-hd-968xx-k-do-refraktometrow-hanna-w-zestawie-5-pipet-pasteura-i-butelka-250-mililitrowa-z-woda-demineralizowana N-0290Walizka transportowa HD 968XX-K do refraktometrów Hanna - w zestawie 5 pipet Pasteura i butelka 250-mililitrowa z wodą demineralizowaną 283,20 
    -
    +
  • Refraktometr laboratoryjny do szybkiego oznaczania współczynnika refrakcji. Przyrząd przewidziany jest do pracy w przemyśle kosmetycznym, chemicznym, rafineryjnym, petrochemicznym, cukrowym, spożywczym, browarniczym i in. Doskonała jasność i optymalny kontrast linii granicznej. Wyposażony w okular pozwalający zwiększyć ostrość obrazu. Podłączenie termostatu od strony zewnętrznej. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Cena nettoIlość
    Refraktometr Abbego, 0-70°C, 1.300-1.700 nD - 7-0118 - refraktometr-abbego-0-do-70c-1-300-1-700-nd 7-0118Refraktometr Abbego, 0 do 70°C, 1.300-1.700 nD 4032,00 
    -
    +
  • Precyzyjny refraktometr do szybkiego oznaczania współczynnika refrakcji. Umożliwia pomiar próbek o wysokiej temperaturze, w szczególności: płynów stałych i półstałych oraz proszków. Duży pryzmat pomiarowy (6 cm2) wyposażony w przesuwane przysłony do ograniczania dopływu światła. Optyczny system odczytu współczynników i wartości Brix z wbudowanym systemem podświetlania skali. [ zobacz więcej ]
    Miniatura Nr-Art. Nazwa Cena nettoIlość
    Refraktometr Abbego, 0-100°C, 1.300-1.700 nD - 7-0119 - refraktometr-abbego-0-do-100c-1-300-1-700-nd 7-0119Refraktometr Abbego, 0 do 100°C, 1.300-1.700 nD 6720,00 
    -
    +