Produkty z tej kategorii

Kolby miarowe plastikowe – charakterystyka
Kolby miarowe plastikowe to naczynia laboratoryjne służące do przygotowywania roztworów mianowanych, czyli roztworów o ściśle określonym stężeniu, a także do przygotowywania dokładnych rozcieńczeń istniejących już roztworów.

Są odporne chemicznie i mechanicznie, nie tłuką się (jak w przypadku swoich szklanych odpowiedników). Ich kształt przypomina gruszkę – najczęściej z płaskim dnem. Plastikowe kolby miarowe posiadają długą, wąską szyjkę, na której nadrukowana jest kreska, określająca poziom cieczy, który należy wlać do naczynia, aby osiągnąć objętość, na którą kolba została wyskalowana. Dolewając rozpuszczalnik do kolby „do kreski” należy uwzględnić tworzący się menisk (podczas dopełniania kolby wzrok powinien być na wysokości kreski – w prawidłowo uzupełnionej kolbie spód menisku znajdować się będzie na kresce). Ważna jest również temperatura pracy. Plastikowe kolby miarowe są skalowane „na wlew”, dzięki czemu mamy pewność, że we wnętrzu naczynia znajduje się dokładna, precyzyjnie określona objętość roztworu.

Plastikowe kolby miarowe wykonane są najczęściej z PP lub PMP.  Zwykle są przeźroczyste lub mleczno-przeźroczyste, jednak dla prób wrażliwych na światło zalecane są kolby miarowe w kolorze oranżowym. Każda plastikowa kolba miarowa posiada korek z PP mocowany na szlif.
H2: Kolby plastikowe miarowe – podział i zastosowanie
Plastikowe kolby miarowe – klasa A
Posiadają unikalny numer seryjny i certyfikat serii producenta. Błąd wskazań jest zredukowany, dlatego plastikowa kolba miarowa klasy A przeznaczona jest do badań, w których wymagana jest precyzja i dokładność.
Kolby miarowe plastikowe – klasa B
Ich dokładność jest mniejsza (błąd wskazań jest większy), jednak sprawdzą się w przypadku pracy o charakterze edukacyjnym i do badań, które nie wymagają dużej precyzji i dokładności.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail